In het verkeer gebeuren dagelijks veel ongelukken. Vaak staat men niet stil bij de ernstige gevolgen ervan. U krijgt bijvoorbeeld te maken met diverse kosten. Denk hierbij aan medische kosten, reiskosten, verlies aan verdienvermogen doordat u niet of minder kunt werken, huishoudelijke hulp, smartengeld, toekomstschade, etc. Kosten waarvan u in eerste instantie niet wist dat u ervoor in aanmerking kon komen om ze vergoed te krijgen. Een advocaat kan u hierbij ontzorgen en al deze kosten voor u claimen.

Gratis advocaat 

Het is belangrijk om te weten dat u recht heeft op een gratis advocaat. Het is namelijk zo dat indien de aansprakelijkheid wordt erkend, ook de kosten van uw advocaat door de aansprakelijke partij betaald dienen te worden. Op grond van artikel 6:96 BW heeft het slachtoffer van een verkeersongeval recht om de redelijke kosten van juridische bijstand vergoed te krijgen als onderdeel van de geleden schade. Het recht op kosteloze juridische rechtsbijstand heeft als doel het waarborgen van gelijke toegang tot juridische bijstand voor slachtoffers, ongeacht hun financiële middelen. Dit betekent dat het slachtoffer, mits de aansprakelijkheid is erkend, geen eigen kosten hoeft te dragen voor het inschakelen van een letselschade advocaat.

Advocaat verkeersongeval

Hoe bent u verzekerd?

Als iemand anders schuld heeft aan de aanrijding, verhalen wij de kosten bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Het kan echter ook zo zijn dat het een eenzijdig auto-ongeval betreft en er een SVI-verzekering bij uw polis is inbegrepen. Een SVI-verzekering staat voor ‘Schade verzekering inzittenden’. Deze verzekering dekt uw volledige schade, ook als u zelf schuldig bent aan het ongeval. Vraag ons om geheel vrijblijvend en kosteloos uw polisvoorwaarden te checken, zodat u precies weet waar u staat. Wij verzekeren u dat dit zeer zeker de moeite kan lonen.

Wie is aansprakelijk na een verkeersongeval?

Na een verkeersongeluk is het niet altijd duidelijk door wiens schuld het ongeval is veroorzaakt. Soms kan er discussie ontstaan tussen partijen over de schuldvraag. Er wordt dan gekeken naar al de specifieke omstandigheden van het ongeval en wordt vaak vastgesteld aan de hand van de verkeersregels, gedragingen van de betrokken partijen en eventuele getuigenverklaringen.

Enkele situaties waarin eigen schuld kan worden vastgesteld, zijn onder andere:

  • Het overtreden van verkeersregels, zoals het negeren van verkeerslichten of snelheidslimieten.
  • Onvoldoende oplettendheid, zoals afgeleid zijn door een mobiele telefoon tijdens het rijden.
  • Het niet handelen volgens de verkeerssituatie, zoals geen voorrang verlenen op een voorrangsweg.
  • Het rijden onder invloed van alcohol of drugs.
  • Het niet dragen van de vereiste veiligheidsgordel.

Wanneer er sprake is van eigen schuld, kan dit leiden tot een vermindering van de schadevergoeding die wordt toegekend. Dit wordt vaak bepaald aan de hand van een percentage eigen schuld, waarbij de schadevergoeding wordt verminderd in overeenstemming met de mate van eigen schuld.

Snelle schadevergoeding bij betrokkenheid zonder schuld

Meestal krijgt u dus al uw schade vergoed via de verzekering van de aansprakelijke partij, of via uw SVI-verzekering. Maar wat als u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval met meerdere voertuigen, en u zelf geen schuld te verwijten valt? Dan geldt de zogenaamde ‘Schuldloze derden regeling’. Met deze speciale regeling hoeft u niet te wachten totdat er een standpunt over de aansprakelijkheid is ingenomen en worden uw kosten als slachtoffer sneller vergoed. Er zijn voor u als automobilist of motorrijder dus genoeg mogelijkheden om uw schade vergoed te krijgen. Juist daarom is het van belang dat u zich goed laat informeren door een advocaat.

Wat te doen na een verkeersongeval?

Het is van belang om na een verkeersongeval altijd het schadeformulier volledig in te vullen samen met de andere bestuurder, zodat de schuldvraag duidelijk wordt vastgelegd. Dit formulier kan vervolgens samen met uw letselschadeclaim worden ingediend bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Verzamel ook bewijsmateriaal na het ongeval, zoals foto’s van de plaats van het ongeval en de gegevens van getuigen.

Als u pijnklachten ervaart, is het belangrijk om een bezoek te brengen aan uw huisarts. De huisarts kan uw klachten onderzoeken en deze vastleggen in uw medisch dossier. Daarnaast is het van belang om eventuele kosten als gevolg van het ongeval in kaart te brengen, zoals medische behandelingen, reiskosten naar medische afspraken en reparatiekosten voor beschadigde eigendommen.

Schadevergoeding na een verkeersongeval

Na een verkeersongeval heeft u recht op zowel materiële als immateriële schade. U kunt daarbij denken aan de volgende schadeposten: medische kosten, huishoudelijke hulp, studievertraging, reparatiekosten voor beschadigde eigendommen, verlies aan verdienvermogen en smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde. Er is geen vaste formule voor het bepalen van de exacte hoogte van smartengeld. De belangrijkste factoren bij het begroten van smartengeld zijn: de aard en ernst van het letsel, de duur en intensiteit van het lijden, de impact op dagelijks leven, psychische gevolgen, de behandelingsduur, de leeftijd van het slachtoffer, en vergelijkbare jurisprudentie.

Bel ons voor een afspraak!

Twijfelt u of u recht hebt op schadevergoeding indien u letsel heeft opgelopen bij een auto- of motorongeluk? Wij kunnen dit kosteloos voor u onderzoeken. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bekijken.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.